Bedrijven die namens burgers bezwaar maken tegen de WOZ-waarde, vormen een miljoenenstrop voor gemeenten. Dat meldt RTL Nieuws zaterdag op basis van eigen onderzoek.
Vorig jaar zou een recordbedrag aan proceskosten zijn overgemaakt aan dit soort bedrijven.
De WOZ-waarde van een huis wordt bepaald door de gemeente. Hoe hoger de waarde, hoe hoger de lokale belasting voor een huishouden.
Burgers die het niet eens zijn met de bepaalde waarde, kunnen gratis bezwaar maken. Er zijn speciale bedrijven die dit werk uit handen nemen, op basis van ‘no cure, no pay’. Als de WOZ-waarde uiteindelijk niet klopt, moet de gemeente deze bedrijven soms wel tot 1.500 euro aan proceskosten betalen. Burgers levert het belastingvoordeel soms maar enkele tientjes op.
Gemeenten berekenen de waarde van huizen met een computermodel. Van alle bezwaarschriften wordt gemiddeld 40 procent gegrond verklaard.
De vergoedingen lopen volgens RTL Nieuws inmiddels zo hoog op, dat lokale overheden hun systeem zien vastlopen en vaste ambtenaren het vele werk niet aankunnen. Zij waarschuwen ook dat proceskosten worden doorberekend in de belastingen, die daardoor stijgen.
Lokale overheden zeggen tegen RTL dat ze de praktijk moreel verwerpelijk vinden. Vorig jaar zou deze manier van kostenvergoedingen innen, dit soort bedrijven meer dan 10 miljoen euro hebben opgeleverd.
De Consumentenbond waarschuwde vorig jaar nog voor bureautjes die 'gratis' aanbieden om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde. Er zijn kosten verbonden aan het intrekken van een bezwaar, die voor rekening komen van de huiseigenaar.